088 - 442 04 00 info@careforhuman.nl

”Vanaf mijn puberteit weet ik dat ik PMS heb met klachten vlak voor de menstruatie. Ik weet wat ik moet doen; bewegen en gezond eten. Dat doe ik niet. Ik eet chocolade en koekjes en ik ben niet vooruit te branden. Zin in eten, vermoeidheid, buikkrampen en vocht vasthouden horen erbij. In het gezin is PMS normaal. Een lastig gegeven! Als ik kijk naar ongeveer zeven jaar geleden, zijn mijn klachten toegenomen.

Psychotherapie

Ik ga in behandeling met twee diagnoses die staan voor mijn levensgeschiedenis. De psychotherapie doet mij goed op verschillende vlakken, maar de klachten blijven en mijn onzekerheid verdwijnt ook niet. Zou het misschien bij mij horen? Is het iets waar ik mee moet leren omgaan? Na een jaar zonder psychotherapie besluit ik naar de psychiater te gaan om opnieuw te praten over antidepressiva. Ik heb mijn goede momenten, maar die worden steeds minder. Ik ga steeds meer aan mezelf twijfelen en ik word daar zo ontzettend moe van. Mijn psychiater raad me aan om elke dag minimaal een half uur buiten stevig te wandelen. Ik voel dat buitenlucht en beweging me goed doet en ik wandel gemiddeld drie tot vier keer in de week. Naast het wandelen ben ik ook minder gaan snoepen, alleen nog maar op feestjes. De pasta en de rijst worden tegenwoordig ook afgewogen en tot slot maak ik meer en meer een bewuste keuze in wat ik eet en wat ik niet meer eet.

Wat kan ik nog meer doen?

De klachten worden evengoed niet minder en ik twijfel of ik wel bij mijn werkgever moet blijven, want het kan ook aan mijn functie als maatschappelijk werker voor doven en slechthorenden liggen. Dit als ervaringsdeskundige. Mogelijk is het werk te zwaar en heeft het meer invloed dan ik denk. Ik vind het moeilijk om hierin een knoop door te hakken en te onderzoeken wat ik anders moet gaan doen. Mijn volgende stap is een bezoek aan een slaapcentrum, want ik ben ontzettend moe. Voordat ik dat ga regelen neem ik, op advies van mijn schoonmoeder, een kijkje op de website van Care for Women. Ze heeft die dag (31-01-2011) een stukje gelezen in de krant over deze organisatie. Meteen doe ik de test voor PMS. Ik heb PMS en dat komt ook uit de PMS test van Care for Women. Ik lees er meer over en ik krijg een aantal praktische tips. Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. Meteen maak ik online een afspraak met een specialiste, want de conclusie is ernstiger dan ik dacht en hopelijk kan zij mij ietsjes verder helpen. Met haar heb ik op 9 februari 2011 een zeer goed en vooral heel erg fijn gesprek! Ik heb PMDD. Dit is een psychische stoornis die verdacht veel lijkt op de stemmingsstoornis dat bij mij is vastgesteld. Progesteron is de boosdoener.

De stemmingswisselingen beïnvloeden mijn leven

De stemmingswisselingen, onzekerheid, spanningen en somberheid hadden weinig te maken met mijn eerdere diagnoses. Ik ga me steeds meer terugtrekken, ik ben ontzettend moe. In mijn werk schroef ik mijn uren terug naar 28 per week en dat is eigenlijk nog steeds te veel voor mij. Met name in de laatste week voor de menstruatie. Dan is mijn concentratie slecht, ben ik erg moe en dat gaat gepaard met hoofdpijn en slecht slapen. Ik ben vooral uitgeput. Ja, ik ben behandeld en ik kan prima omgaan met mijn verleden en met mijn beperkingen. Maar de persoon die ik vroeger was zie ik de laatste tijd veel minder.

Eindelijk begint de menstruatie!

Dan gaat het weer ruim een week beter, eindelijk ben ik wat meer mezelf. Het blijft voor mij een raadsel hoe dit komt. Mijn echtgenoot gaat mee naar de Care for Women specialiste. Ik waardeer dat van hem en hij wil natuurlijk ook weten wat ik heb en hoe hij er het beste met mijn stemmingen om kan gaan. Mijn echtgenoot en ik kunnen geen kinderen krijgen en dat maakt de keuze voor een anticonceptiemiddel waar geen progesteron in zit gemakkelijk.

Hulp van Care for Women

De specialiste van Care for Women in Soest heeft met behulp van plaatjes heel duidelijk kunnen uitleggen wat de hormonen precies in mijn lichaam doen. Met, eerlijk gezegd, weinig verwachtingen, slik ik een ander anticonceptiemiddel en het resultaat is er meteen. Een rare gewaarwording. Mijn gedachten die in de loop van de jaren negatiever zijn geworden, kloppen niet meer met mijn gevoelens. Ik voel me goed en de ondertoon van somberheid is verdwenen. Het is wel heel gek als je dat niet meer bent gewend. Van euforie naar een emotionele periode omdat ik eindelijk weet wat ik heb en omdat er een middel bestaat dat mijn leven teruggeeft. Opnieuw ontdekken wie ik ben, de negatieve gedachten en een aantal beperkingen waar ik afscheid van neem. Mijn echtgenoot heeft een nieuwe vrouw gekregen. Een vrouw die hij 14 jaar geleden leerde kennen en waar hij verliefd op wordt en wie hij trouwt. Hij heeft me achteruit zien gaan en we hebben wegen gevonden om daar samen mee te kunnen leven. Onze beperkingen en onze mogelijkheden. Het is zowel voor hem als voor mij een enorme schok geweest en we zijn boos, verdrietig en blij.

Ik heb weer zelfvertrouwen!

De Siska van tien à elf jaar geleden kan weer groeien en leren. Maar het belangrijkste is dat ik weer aanspreekbaar en sociaal ben. Ik ben me beter gaan kleden, ik gebruik make-up en ons huis wordt weer schoner. Dit alles met meer energie. Inmiddels ben ik 32 kilo kwijt en draag ik maatje 38 onder en 40 boven. Ik doe mijn werk beter en ik kan er weer meer bij hebben. Sterker nog, mijn werk is weer heel erg leuk! Het is allemaal fantastisch!!! Met iedereen maak ik een praatje en ik voel me minder onzeker. Ik ben weer de vrouw die ik vroeger was en ik houd veel van haar!
Net als vroeger heb ik tussentijdse bloedinkjes bij het gebruik van de pil. Dit heeft me vroeger aangezet tot het gebruik van een zware pil met nog meer progesteron er in, dat nooit meer! Als ik meedoe aan mijn periodieke baarmoederhalskanker bevolkingsonderzoek hoef ik mij geen zorgen te maken. Deze bloedinkjes neem ik voor lief. Dankzij Care for Women heb ik mijn leven weer terug!”

Ciska (1976)